Daar heeft mijn lijf zijn thuis

Een documentaire over de 19de en 21ste eeuw op het Hof van Moerkerken te Mijnsheerenland.

Deze DVD geeft een zeer goed beeld van de tijd waarin Frederik van Eeden leefde en werkte. De film voert u mee terug in de tijd en naar de plaats waar deze schrijver/psychiater regelmatig verbleef. Hier raakte Frederik van Eeden geïnspireerd tot het schrijven van zijn meesterwerk, de roman Van de koele meren des doods.

In 1434 liet Lodewijk van Praet, ambachtsheer van het Vlaamse Moerkerke, de polders langs de afgedamde rivier de Binnenmaas droogmalen. Zijn zoon Vranck bouwde rond 1460 het Hof van Moerkerken en de kerk in wat tegenwoordig Mijnsheerenland heet.

Tot 1894 is het Hof eigendom van vele ambachtsheren en -vrouwen, onder wie de families Van Assendelft de Coningh en Van Gennep. Tussen 1803 en 1866 bestierde weduwe Cornelia van der Houven het Hof. Door het dagboek van haar kleindochter Mimi van Assendelft de Coningh is veel bekend over het leven op het Hof van Moerkerken in de eerste helft van de 19de eeuw.

Tussen 1880 en 1894 is het landgoed zomerverblijf van de gastvrije en vooruitstrevende Jan van Gennep en zijn echtgenote Henriette van Gennep. Hun nichtjes Martha en Kitty van Vloten namen hun verloofden – en latere echtgenoten – Frederik van Eeden en Albert Verwey mee. Het Hof en omgeving bleek een grote inspiratiebron voor hen te zijn.

Frederik en Mimi beschreven levendig hun ervaringen op het Hof van Moerkerken. Op deze verhalen is de documentaire gebaseerd. De beelden zijn gemaakt in het jaar waarin het Hof van Eeden Festival plaats vond (2008).

De DVD is te koop voor €10 ex verzendkosten. maatjevaneck3@gmail.com